Samos

Γενικά

Το καταπράσινο και πανέμορφο νησί της Σάμου βρίσκεται στο Ανατολικό Αιγαίο και πολύ κοντά στην Ικαρία(σε απόσταση 10 μόλις μιλίων), με πρωτεύουσα το Βαθύ της Σάμου, όπου αναφέρεται και ως «Σάμος». Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα νησιά, με συνολική έκταση οδικού δικτύου τα 470 περίπου χιλιόμετρα, με διαδρομές πολύ πλούσιες σε έντονη βλάστηση και με 34.000 περίπου μόνιμους κατοίκους και το μεγαλύτερο μέρος της Σάμου, να είναι ορεινό. Ακόμη λόγο της θέσης της, οι ταξιδιώτες, σε πολλά μέρη της Σάμου, μπορούν να δουν και τα παράλια της Τουρκίας, που βρίσκονται εξαιρετικά κοντά, μπορεί κάποιος να επισκεφθεί το Κουσάντασι, με πλοίο από την Σάμο και κόστος περίπου 80€/άτομο.  Η Σάμος, ιστορικά αποτελεί τον τόπο γέννησης, του μεγάλου μαθηματικού, φιλόσοφου και μουσικού, Πυθαγόρα, όπου είναι πασίγνωστος παγκοσμίως για το θεώρημα του(Πυθαγόρειο θεώρημα) και φυσικά έχει δοθεί και από αυτόν ονομασία, σε μια από τις κυριότερες περιοχές της Σάμου, το Πυθαγόρειο. Η «δημιουργία» του νησιού της Σάμου, δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια. Τέλος, σε όλα τα τουριστικά καταστήματα θα συναντήσει κανείς τις γνωστές κούπες του Πυθαγόρα, όπου μόλις η στάθμη ξεπεράσει, ένα συγκεκριμένο σημείο, τότε ξεχειλίζει.

Πολιτισμός – Παραδοσιακά Προϊόντα
Πολύ μεγάλος μέρος των μόνιμων κάτοικων ασχολούνται με την τέχνη της αλιείας, του τουρισμού, αλλά και της ναυτιλίας. Ανηφορίζοντας, στα ορεινά χωριά, οι φιλόξενοι κάτοικοι, ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Ακόμη, στις μεγάλες περιοχές-μικρές πόλεις της Σάμου, εδρεύουν βιοτεχνίες που παράγουν λάδι, κρασί και ούζο μιας και η Σάμος φημίζεται, για αυτά. Φυσικά, δεν λείπει ο τουρισμός από την Σάμο, ειδικά τους θερινούς μήνες, -από τον Απρίλιο και έπειτα, όπου την επισκέπτονται ταξιδιώτες, όχι μόνο από όλη την Ελλάδα, αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο. Το στυλ δόμησης, των περισσοτέρων κτηρίων της Σάμου, διατηρεί πολλά αρχαία χαρακτηριστικά, με πολλές οικίες να είναι κυριολεκτικά «χωμένες» σε περιοχές και σημεία της Σάμου (ειδικά στα ορεινά) που δεν τα «πιάνει» το μάτι, λόγω των πειρατών των παλαιοτέρων χρόνων. Τα περισσότερα από αυτά, αποτελούνται από δύο ορόφους. Το ισόγειο, χρησιμοποιούταν (ίσως σε κάποιες περιπτώσεις έως και τώρα) για τις αγροτικές εργασίες και επεξεργασίες, και ο πρώτος όροφος, έχει το μπάνιο, την κουζίνα και τα υπνοδωμάτια. Συνήθως τα δύο πατώματα συνδέονται με πέτρινη ή ξύλινη σκάλα τα δύο πατώματα.

Διαμονή
Οι επιλογές, για διαμονή στην Σάμο, είναι πολλές. Από οικονομικά ενοικιαζόμενα δωμάτια, έως πολυτελή ξενοδοχεία, μπορούν να εξυπηρετήσουν και τους πιο απαιτητικούς πελάτες. Ξενοδοχεία (με κόστος 40-70€) μπορεί κάποιος να συναντήσει στις πιο δημοφιλείς περιοχές της Σάμου, αλλά όχι μόνο. Το Κοκκάρι, το Πυθαγόρειο, το Βαθύ, το Καρλόβασι, ο Μαραθόκαμπος, είναι μόνο κάποιες από τις περιοχές, που θα συναντήσει κάποιος καταλύματα.


Πρόσβαση-Μετακινήσεις
Η Σάμος διαθέτει δύο κύρια λιμάνια που συνδέονται με μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, το Βαθύ (Σάμου) και το Καρλόβασι και η απόσταση από το λιμάνι του Πειραιά, είναι περίπου 8 ώρες (200 μίλια), με το φέρυ μποτ. Κατά τους θερινούς κυρίως μήνες, εκτελούνται τακτικά δρομολόγια (ακτοπλοϊκά) από την Σάμο (Βαθύ) προς το Κουσάντασι. Ακόμη διαθέτει το Αεροδρόμιο Σάμου «Αρίσταρχος» (από τον αστρονόμο και μαθηματικό Αρίσταρχο), όπου συνδέεται με μεγάλες πόλεις της χώρας (όπως: Αθήνα, Θεσσαλονίκη), αλλά και άλλα νησιά όπως Λέρο, Κάλυμνο, Πάτμο, Μύκονο, Σύρο, Λήμνο, Χίο, Ρόδο & Μυτιλήνη. Ακόμη από το Πυθαγόρειο, μπορεί κάποιος να επισκεφθεί την Σαμιοπούλα, την Πάτμο αλλά και την απέναντι Μικρά Ασία. Ο κύκλος του νησιού, μπορεί να γίνει ακόμη και σε μια ημέρα, καθώς η Σάμος έχει συνολική κυκλική διαδρομή, λιγότερη από 10 χλμ. Για τις μετακινήσεις μέσα στην Σάμο, μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει το ΚΤΕΛ Σάμου, όπου εξυπηρετεί όλες τις περιοχές της Σάμου, με πολύ τακτικά δρομολόγια.

Μέρη για επίσκεψη

· Ηραίον: Το Ηραίον, βρίσκεται μετά την περιοχή Ποτοκάκι, λίγο έξω από το Πυθαγόρειο(3 χλμ).Στην περιοχή υπάρχουν ταβέρνες, καφέ μπαρ, αλλά και οργανωμένη παραλία. Ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων υπολογίζεται περίπου στους 800 και αποτελεί ένα αξιοθέατα της Σάμου. Στο Ηραίον κάποιος θα βρει, τα απομεινάρια, του ναού, που ήταν στην αρχαιότητα χτισμένος, αφιερωμένος στην Ήρα μιας και εκεί πίστευαν ότι είχε γεννηθεί η θεά  Ήρα. Πολλά από αυτά που εντοπίστηκαν στο Ηραίον της Σάμου, μπορεί κάποιος να τα επισκεφθεί στο αρχαιολογικό μουσείο, στο Βαθύ. Το 1992, κηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO, μαζί με το Ευπαλίνειο όρυγμα.

· Σάμος (Βαθύ Σάμου): Θεωρείται έως σήμερα η πρωτεύουσα του νησιού της Σάμου με περίπου 6000 μόνιμους κατοίκους, και ξεκινάει από το ορεινό μέρος, καταλήγοντας, στο λιμάνι, με συνολικό μήκος τα 5 χιλιόμετρα και πλάτος, περίπου 1 χιλιόμετρο. Θεωρείται από τους αρχαιότερους οικισμούς της Σάμου, και η προέλευση της ονομασίας πιθανότατα, προέρχεται από το μεγάλο βάθος που χαρακτηρίζει το κόλπο.  Συνδέεται με το υπόλοιπο νησί της Σάμου, με τα τοπικά λεωφορεία (ΚΤΕΛ Σάμου) και φυσικά με τα ταξί.  Στο ανατολικό κομμάτι  του, βρίσκεται το λιμάνι, όπου σε απόσταση αναπνοής θα συναντήσει κάποιος την πλατεία του Πυθαγόρα και το μνημείο του Λιονταριού όπου χτίστηκε το 1930 – 100 χρόνια μετά την επανάσταση. Αποτελεί προορισμό για τους λάτρεις, των αρχαιολογικών χώρων, καθώς εκεί εδρεύει το αρχαιολογικό μουσείο της Σάμου αλλά και το Βυζαντινό μουσείο, με εκθέματα όπου έχουν συγκεντρωθεί από τα μοναστήρια του νησιού. Στην πλατεία του Άγιου Σπυρίδωνα, βρίσκεται η εκκλησία (Αγίου Σπυρίδωνος) και δίπλα από αυτήν το Δημαρχείο της πόλης, όπου κατά τα χρόνια της Ηγεμονίας στεγαζόταν εκεί το Βουλευτήριο. Φυσικά το Βαθύ δεν αποτελείται μονάχα από τα μουσεία, τις όμορφες εκκλησίες και την πλατεία Πυθαγόρα. Στην ορεινή του πλευρά βρίσκεται ο οικισμός με ονομασία «Κατσούνι», όπου βρίσκεται και το μεγάλο στάδιο του νησιού, όπου λαμβάνουν χώρα οι ετήσιες γιορτές (γυμναστικής) των σχολείων του νησιού και φυσικά οι Πανσαμιακοί Αγώνες. Κατηφορίζοντας κανείς θα συναντήσει γραφικές συνοικίες της Σάμου αλλά και μικρά γραφικά εκκλησάκια που αποτελούν ιδανικό προορισμό, όταν οι πολιούχοι τους γιορτάζουν. Κατά τα έθιμα της Σάμου, προσφέρεται η «γιορτή», γεύμα σιταριού, που συνοδεύεται με κρέας και κρεμμύδια. Τέλος, αν κάποιος επιθυμεί να προμηθευτεί το παραδοσιακό της Σάμου, από τον συνεταιρισμό της Σάμου, στην Δυτική πλευρά.

· Κοκκάρι: Στο Κοκκάρι κανείς μπορεί να φτάσει από την Πλατεία Πυθαγόρα, στο Βαθύ και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20’ ή αλλιώς 10 χιλιομέτρων και θεωρείται ένα «διαμάντια» της Ευρώπης, σύμφωνα με το Best European Destinations. Το Κοκκάρι, αποτελεί ένα από τα γραφικότερα ψαροχώρια της Σάμου, με «ημερομηνία γέννησης» τον 19ο αιώνα, που τους θερινούς μήνες, κατακλύζεται από τους τουρίστες του νησιού. Φυσικά, κάποιος μπορεί να κολυμπήσει, στην υπέροχη αμμουδιά της παραλίας, ενώ από την άλλη πλευρά βρίσκεται το μικρό λιμανάκι. Μικρά σοκάκια και γραφικά σπίτια, συμπληρώνουν την ομορφιά του οικισμού. Εκεί κάποιος θα βρει τουριστικά μαγαζιά, καφετέριες, εστιατόρια και λίγο έξω τον μικρό ναό του Αγίου Παντελεήμονα. Μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με μια ημερήσια εκδρομή «Κοκκάρι-Λεμονάκι-Τσαμαδού-Αυλάκια», με επίσκεψη σε κάποιες από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού.

· Καρλόβασι: Το Καρλόβασι Σάμου, θεωρείται η δεύτερη πόλη, μετά το Βαθύ με 7000 κατοίκους. Αποτελεί την πρώτη στάση των ακτοπλοϊκών πριν φτάσουν στο Βαθύ. Η απόσταση του, από το Βαθύ, είναι περίπου 50’ (32χλμ)  και από το Πυθαγόρειο 65-80’. Είναι το παλιότερο εμπορικό & οικονομικό κέντρο της Σάμου, και θα συναντήσει κανείς εκεί καφέ, εστιατόριο, εκκλησίες, τράπεζες, φούρνους κλπ και οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την παραγωγή λαδιού, κρασιού αλλά και φυσικά με τον τουρισμό. Στο Καρλόβασι, παλαιότερα στην περιοχή υπήρχαν αρκετά εργαστήρια αγγειοπλαστικής, όπου σήμερα έχουν μειωθεί και μετατραπεί σε εργαστήρια κεραμικών. Σε πολύ κοντινή απόσταση από το Καρλόβασι, βρίσκεται το «ποτάμι», με την πολύ όμορφη και μεγάλη (ανοργάνωτη) παραλία του, όπου ακριβώς από πάνω, είναι χτισμένο το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, που αποτελεί ένα από τα καλύτερα σημεία της Σάμου, για να θαυμάσει κάποιος το ηλιοβασίλεμα. Σε πολύ μικρή απόσταση από το Ποτάμι, βρίσκονται και οι φυσικοί καταρράκτες της Σάμου. Εκεί η διαδρομή, περικλείεται από καταπράσινα δέντρα και μπορεί κανείς να κολυμπήσει στα παγωμένα νερά τους. Αφήνοντας το αυτοκίνητο, κάποιος θα πρέπει να περπατήσει για 1.5 χιλιόμετρο, ώστε να φτάσει στο πρώτο καταρράκτη.  Για τους λάτρεις τις πεζοπορίας, μετά το τέλος του ποταμιού, συναντάμε δύο από τις ομορφότερες παραλίες της Σάμου: το Μικρό & Μεγάλο Σειτάνι, «σπίτι» της μεσογειακής φώκιας.

· Μαραθόκαμπος: Αρκετά κοντά από το Καρλόβασι, σε απόσταση 13χλμ, & απόσταση 36 χλμ. από το Πυθαγόρειο βρίσκεται ο Μαραθόκαμπος, ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Σάμου όπου παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο τα παραδοσιακά σπίτια όπου το 2011 με το σχέδιο Καλλικράτης, εντάχθηκε στον Δήμο της Σάμου. Βρίσκεται σε μια από τις πλαγιές του Κέρκη, του μεγαλύτερου όρους της Σάμου. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την παραγωγή λαδιού και σαπουνιού αλλά και φυσικά την αλιεία. Σε απόσταση 2,5 χλμ., φτάνει κάποιος στην πανέμορφη παραλία «Βοτσαλάκια»- μια από τις μεγαλύτερες και ωραιότερες παραλίες της Σάμου και σε μικρή απόσταση, βρίσκονται δύο από τις καλύτερες παραλίες της Σάμου, ο Λειμιώνας(στο τέλος του παραλιακού δρόμου) και η Ψιλή άμμος. Από τον Όρμο (μικρό λιμάνι του χωριού), ξεκινούν τα ταξιδιωτικά καΐκια, με προορισμό την Σαμιοπούλα αλλά και τους Φούρνους. Στον Μαρθόκαμπου της Σάμου, βρίσκεται και ένα από τα αξιοθέατα ιστορικής σημασίας, που είναι η σπηλιά του Πυθαγόρα. Κατά την παράδοση, εκεί έβρισκε καταφύγιο ο Πυθαγόρας, όταν τον καταδίωκε ο Πολυκράτης. Μένοντάς στα Δυτικά της Σάμου, θα βρούμε και την Καλλιθέα σε απόσταση 48 χιλιομέτρων από το Καρλόβασι Σάμου. Ένα πανέμορφο χωριό με υπέροχη θεά, και παραγωγή μήλων, κρασιού, ξυλείας και κρασιού.
· Μαυρατζαίοι: Σε απόσταση 20 χλμ από την Σάμο(Βαθύ), θα συναντήσει κάποιος το γνωστό χωριό «Μαυρατζαίοι», με το όνομα, να «ακολουθεί» έναν από το πρώτους κατοίκους του χωριού. Το χωριό αποτελείται από πολύ όμορφα σπήλαια, και αριθμεί περίπου 400 κατοίκους. Η ορεινή αυτή περιοχή της Σάμου, φημιζόταν για τις βιοτεχνίες αγγείων. Η αγγειοπλαστική θεωρείται η πρώτη εργασία των παλαιοτέρων χρόνων, όπου η παραγωγή τους εξυπηρετούσε όλο το νησί. Πλέον παράγονται κάποια αγγεία, όπως κούπες, στάμνες και κιούπια τα οποία προορίζονται κυρίως για τουριστική χρήση. Ακόμη η πασίγνωστη κούπα του Πυθαγόρα ή αλλιώς «Δίκαια Κούπα», παράγεται στο χωριό των Μαυραταζαίων. Η κούπα έχει βάση, με τρύπα η οποία ενεργοποιείται μόνο όταν η στάθμη του υγρού ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο σημείο. Στα αξιοθέατα του χωριού είναι και ο Τρυπίοβραχος. Πρόκειται για έναν πολύ ογκώδη βράχο με τρύπες στο ΒΔ του μέρος, όπου ειδικά τον χειμώνα, λόγω των σταλακτιτών, είναι ιδιαίτερα θεαματικός.

· Μυτιληνιοί: Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Σάμου, με περίπου 2000 κατοίκους, χτισμένο σε ένα λοφίσκο της Σάμου και έχοντας απόσταση περίπου 7 χιλιόμετρα από το Πυθαγόρειο και 3 χιλιόμετρα από το Βαθύ της Σάμου αποτελεί ένα από τα πιο πυκνό κατοικημένα χωριά της Σάμου. Το όνομα δόθηκε, από την ενέργεια των κατοίκων της Λέσβου να βρίσκουν εκεί καταφύγιο και να αποτελεί τον κύριο οικισμό τους. Η κύρια δραστηριότητα παλαιότερα ήταν η καπνοπαραγωγή, ενώ πλέον αναπτύσσεται η γεωργία και ο τουρισμός. Σημαντικό μέρος για να επισκεφθεί κάποιος είναι το Παλαιοντολογικό Μουσείο, όπου διατηρούνται υπολείμματα από ζώα προϊστορικής εποχής, από τις ανασκαφές του 19ου αιώνα, όπου όμως κάποια από αυτά πλέον βρίσκονται σε μουσεία του εξωτερικού.

· Πυθαγόρειο: Το Πυθαγόρειο, μεγάλο κέντρο της Σάμου, βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από το Βαθύ της Σάμου με 1300 περίπου μόνιμους κατοίκους και έντονα ιστορικά και αρχαιολογικά ενδιαφέροντα, με το όνομα του, να προέρχεται από τον Πυθαγόρα. Λόγω της θέσης του, κατά την Τουρκοκρατία, οι κάτοικοι το είχαν εγκαταλείψει, μιας και τα ορεινά χωριά, ήταν ιδανικότερα. Η σημερινή ανάπτυξη είναι πολύ έντονη, και θα συναντήσει κανείς δεκάδες ταβέρνες, καφενεία, σούπερ μάρκετ  κ.α Στην δυτική πλευρά από το λιμάνι, είναι η παραλία του Πυθαγόρειου, δίπλα από την περιοχή Ποτοκάκι, Εκεί βρίσκεται και η εκκλησία της Μεταμόρφωσης που χτίστηκε από τον Λογοθέτη το 1824. Πλήθος εορτασμών λαμβάνουν χώρο στο Πυθαγόρειο, κατά την διάρκεια του χρόνου κι ειδικά το καλοκαίρι. Πολύ εντυπωσιακή επίσης, είναι η αναπαράσταση της ναυμαχίας της Μυκάλης που γίνεται στο λιμάνι του Πυθαγόρειου στις 4 Αυγούστου, είναι στις 6 Αυγούστου γίνεται δοξασία στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης. Δεκάδες τουριστικά μαγαζιά, αλλά και μικρά εστιατόρια βρίσκονται στον κεντρικό πεζόδρομο του Πυθαγόρειου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: